Porovnávání hodnot a ideálů prvorepublikových skautských organizací - Dvořáčková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na český skauting v meziválečném období. Objektem zkoumání jsou tři prvorepublikové skautské organizace, konkrétně Svaz junáků - skautů Republiky československé, Sdružení socialistických skautů a skautek a Československá obec junáků volnosti. Cílem je porovnat rozdíly mezi vyznávanými hodnotami a ideály těchto organizací. Výzkum je prováděn na základě analýzy článků z časopisů, jež byly těmito organizacemi v této době vydávány. Teoretická část popisuje historii anglického a českého skautingu do roku 1939 včetně zkoumaných organizací, dále uvádí do kontextu problematiku skautských hodnot a ideálů položených samotným zakladatelem skautského hnutí. V empirické části je popsána metodologie, cíl a výzkumné otázky práce a následně je provedeno samotné porovnání hodnot a ideálů skautských organizací. Závěr pak shrnuje zjištěné výsledky a snaží se odpovědět na stanovené výzkumné otázky.
Comparing the values and ideals of First Republic scouting organizations
Keywords: Svaz junáků - skautů Republiky československé; Sdružení socialistických skautů a skautek; Československá obec junáků volnosti; skauting; historie; hodnoty; ideály; skautské časopisy; the Union of Scouts of the Czechoslovak Republic; the Association of Socialist Scouts; the Czechoslovak Community of Freedom Scouts; scouting; history; values; ideals; scout´s magazines