Využití simulačních metod v rozmnožovacích chovech prasat - Marinov, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem této diplomové práce byla aplikace vhodného simulačního modelu na podnik s rozmnožovacím chovem prasat. Dílčími cíli bylo poznání technologie rozmnožovacích chovů a simulačních metod. Pro účely simulace byla data zpracovávána v programu Excel 2010 a následně byl simulační model sestaven v software @RISK 5.5. Po aplikaci simulačního modelu bylo zjištěno, že ve vybraném podniku plemeno landrase dosahuje vyšší ziskovosti než plemeno bílé ušlechtilé. Dalším zjištěním bylo to, že zkracováním délky odstavu se zvyšuje ziskovost podniku. Na základě tohoto vyhodnocení bylo podniku doporučeno zvýšit podíl plemena landrase v podniku a zkrátit dobu odstavu. Také byla vygenerována křivka ziskovosti prasnice v jejích jednotlivých vrzích, podle které lze optimalizovat brakaci a začleňování prasniček do stáda.
Use of simulation methods in pig breeding
Keywords: simulace; rozmnožovací chov prasat; @RISK; rozdělení pravděpodobnosti; délka odstavu; brakace; landrase; bílé ušlechtilé; simulation; pig breeding; @RISK; probability distribution; weaning of piglets; culling of sows; landrase; bílé ušlechtilé.