Analýza úrovně hygienických znalostí žáků 1. - 3. tříd Základní školy Hradská Humpolec - Průšová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá monitoringem hygienických znalostí žáků ve věku 6 ? 10 let navštěvujících Základní školu Hradská v Humpolci. Dále je zaměřena na výchovu žáků k významu dodržování hygienických pravidel a o možných důsledcích, které mohou vzniknout v případě jejich porušování. Nakonec, po provedení edukace, jsem vyhodnotila znalosti žáků o dané problematice. Úvodní část práce seznamuje s historií hygieny, základními hygienickými návyky, vybranými infekčními onemocněními dětského věku, epidemiologickou charakteristikou těchto nákaz, diagnostikou, klinickými poznatky, preventivními opatřeními a problematikou očkování. Tato část byla vypracována metodou sekundární analýzy dat. V druhé části práce byl proveden kvantitativní výzkum a přednáška na téma ?Prevence infekčních nemocí s nácvikem správné techniky mytí rukou?. Pomocí grafů jsou statisticky vyhodnocena data, která byla získána dvěma dotazníkovými šetřeními. V třetí části práce je zavedena diskuze nad získanými výsledky. Žáci mají základní znalosti v péči o tělo, vědí, jaké hygienické návyky mají dodržovat. Bohužel ne vždy tak činí. Nutnost dodržování hygienických pravidel není dětmi upřednostňována, protože si neuvědomují jejich důležitost. Děti by měly zlepšit svojí dentální hygienu a techniku mytí rukou. Dodržovat hygienu je důležité v prevenci infekčních onemocnění a bezesporu také proto, aby se každý cítil dobře. Dle mého názoru má edukace vliv na zlepšení úrovně znalostí v oblasti hygienických návyků, a proto její provádění má význam. Práce může být použita jako informační materiál pro práci v dané oblasti. Výsledky mohou být využity při zvyšování úrovně znalostí dětí v osobní hygieně.
Analysis of hygiene knowledge level as for 1st up to 3rd class pupils in Primary School Hradská Humpolec
Keywords: Hygiena; infekce; očkování; preventivní opatření; průjem; zvracení; Hygiene; Infection; Vaccination; Precautionary measure; Diarrhoea; Vomiting