Problematika poruchy kostního minerálního metabolizmu u K/P s chronickým selháním ledvin. - Vyhlidalová, Mária (Jihočeská univerzita, 2012)
Každé chronické onemocnění ledvin může postupně vést k poruše jejich funkce. Se sníženou funkci ledvin se dá dlouhodobe žít bez zjevných projevu a komplikací. Komplikace se začnou klinicky projevovat až v pokročilé fázi jejich selhání. Mezi nejčastejší patří porucha kostního minerálního metabolizmu. Bakalářská práce ? Problematika poruchy kostního minerálního metabolizmu u K/P s chronickým selháním ledvin? obsahuje část teoretickou a praktickou. Teoretická část je rozdělena na část medicínskou, kde je popis chronického selhání ledvin a poruchy kostního minerálního metabolizmu. Druhá část teorie je orientovaná na ošetřovatelskou péči o K/P s touto poruchou. V praktické části byla ke sběru dat použita kvantitativní metoda šetření formou dotazníku. Cílem práce bylo zmapovat a porovnat vědomosti sester na dialyzačních odděleních se sestrami ze standardních odděleních a vymezit specifika ošetřovatelské péče K/P s poruchou kostního minerálního metabolizmu. K temto cílum bylo stanoveno 5 hypotéz. H 1: Sestry pracující na dialyzačním oddělení mají znalosti v oblasti poruchy kostního minerálního metabolizmu byla potvrzena. H 2: Sestry pracující na standardních odděleních mají znalosti v oblasti poruchy kostního minerálního metabolizmu byla potvrzena. H 3: Sestry mají zájem se dále vzdělávat v oblasti poruchy kostního minerálního metabolizmu byla také potvrzena. H 4: Sestry pracující na dialyzačním oddělení používají své vědomosti při poskytování specifické ošetřovatelské péče o K/P s poruchou kostního minerálního metabolizmu byla potvrzena. H 5: Sestry pracující na standardních odděleních používají své vědomosti pri poskytování specifické ošetřovatelské péče o K/P s poruchou kostního minerálního metabolizmu. Šetření tuto poslední hypotézu nepotvrdilo. Výsledky bakalářské práce můžou být poskytnuty pracovištím, které se zúčastnily šetření, dále mohou sloužit jako materiál pro uskutečnění semináře na toto téma. Hlavním přínosem by ale mělo být zkvalitnění ošetřovatelské péče o K/P s poruchou kostního minerálního metabolizmu.
Problems of bone metabolism disorders in C/P with chronic renal failure.
Keywords: Klíčová slova: bolest; renální osteopatie; sestra; výživa; Key words: pain; renal osteopathy; nurse; nutrition