Lidská důstojnost jako základ vztahu mezi lékařem a pacientem - Švecová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku lidské důstojnosti, která je nedílným aspektem úspěšné léčby a dobrého vztahu pacienta a lékaře. V práci je nastíněn historický vývoj etického vnímání pacienta ve vztahu k jeho zdravotním, psychickým, sociálním i duchovním potřebám v dobových proměnách. Nedílnou součástí tohoto vývoje je křesťanská spiritualita s charitativní péčí o nemocné a strádající, která je jedním ze základních kamenů evropské etiky. Současné vnímání lidské důstojnosti vychází z komplexního vědění a chápání člověka v jeho jedinečnosti. Metodou pro vypracování práce je studium relevantní literatury především z oblasti zdravotnické etiky.
Human dignity as the base of the physician-patient relationship
Keywords: lidská důstojnost; lékařská etika; vztah lékaře a pacienta; komunikace; informovaný souhlas; filosofie; human dignity; medical ethics; doctor-patient relationship; communication; informed consent; philosophy