Výnosové parametry a intenzita zaplevelení prosa setého při výsevu do pomocné plodiny - Dvořák, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2023)
Systémy využívání pomocných plodin představují jednu z cest biotických intenzifi-kací v rostlinné výrobě. Cílem práce bylo stanovit vliv lničky seté (Camelina sativa) jako pomocné plodiny při pěstování prosa setého (Panicium millet) na výskyt pleve-lů v porostu a stanovit optimální hustotu pomocné plodiny z hlediska dosažení vy-sokého výnosu zrna prosa setého. Lnička byla vyseta do porostu prosa v hustotách 100, 150, 200 a 250 rostlin/m2 ve dvou termínech výsevu a bylo sledováno zapleve-lení porostu, počátek květu prosa, výška rostlin, výnos čerstvé biomasy a výnos zrna prosa. Na základě získaných výsledků lze lničku doporučit jako pomocnou plodinu do prosa setého.
The yield parameters and weed infestation of proso millet in the intercropping system
Keywords: pomocná plodina; udržitelné zemědělství; lnička; proso; výnos; Intercropping; sustainable agriculture; false flax; millet; yield