Vliv vodního režimu na vybrané travní energetické druhy (suchovzdornost) ovsík vyvýšený (Arrhenatherum elatius), sveřep horský (Bromus carharticus) a bojínek luční (Phleum pratense) - Bárta, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce popisuje význam a využití trvalých travních porostů, přesněji tedy tzv. energetické druhy trav využívané v energetice. Pro naší práci jsme zkoumali tyto 3 druhy trav: ovsík vyvýšený (Arrhenatherum elatius), sveřep horský (Bromus carharticus) a bojínek luční (Phleum pratense). Dalším a hlavním úkolem bylo zjistit jejich odolnost proti suchu. Výsledky vychází z laboratorní práce, jež mezi sebou porovnávala 2 varianty. V jedné byla simulována normální vzcházivost daného druhu a v druhé vzcházivost stresovaná nedostatkem vody. Z uvedených výsledků jsme došli k závěru, že nelze říci, že by se jednalo o vyloženě suchovzdorné typy. U dvou zkoumaných druhů trav (bojínek a ovsík) jsou patrné rozdíly v odolnosti vůči suchu. Sveřep horský (odrůda - tacit) naopak prokázal být nejvíce suchovzdorným druhem. Zatímco nejlépe klíčící se jeví bojínek luční (odrůda - sobol).
Influence of water regime on growth and quality of selected grass species
Keywords: trvalé travní porosty; vzcházivost; suchovzdornost; permanent grasslands; emergence; drought