Fyzioterapeutické postupy při léčbě jizvy po ortopedických operacích - Mixová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2017)
Svou bakalářskou práci jsem nazvala Fyzioterapeutické postupy při léčbě jizvy po ortopedických operacích a zabývá se problematikou péče o jizvy po aloplastice kyčelních a kolenních kloubů. Jelikož se touto operací rozruší celistvost kůže, podkoží, fascie, svalu, kosti i kloubu, je důležité podpořit fázi hojení tkání jak z ošetřovatelského, tak z fyzioterapeutického pohledu. Hojení rány je v tomto případě velmi rozsáhlé a může být ovlivněno mnoha negativními i pozitivními faktory. Úkolem zdravotníků je eliminovat negativní a pomoci pozitivním aspektům hojení. Nově vytvořená jizva totiž již není plnohodnotnou tkání se stejnými vlastnostmi jako neporušená tkáň, ale je méně pevná a více náchylná k patologickým procesům. V některých případech se dokonce může aktivovat a způsobovat přenesené bolesti. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí teoretické a praktické. Teoretická část byla sepsána za účelem sběru dat v oblasti anatomie a fyziologie kůže, anatomie kosterní svaloviny, hojení tkání, definování jizvy a možností její terapie, totálních endoprotéz kyčelního a kolenního kloubu a popisu fyzioterapeutického plánu. Praktická část byla koncipována na podkladě kvalitativního výzkumu, kdy bylo osloveno 6 pacientů po aloplastice kyčelního nebo kolenního kloubu. Průběh terapie byl zaznamenán formou kazuistik, které obsahovaly anamnézu, vstupní a výstupní vyšetření a terapii. Terapie byla vedena formou autoterapie, kdy byli pacienti instruováni, jak pečovat o jizvu a jak ji masírovat. Instruktáže proběhly s každým pacientem zvlášť a poté jim byl dán letáček s podrobným postupem pro masáž jizvy a obecné zásady v péči o jizvu. Pacienti byli pravidelně navštěvováni a po 2 měsících vyšetřeni. Z porovnání vstupního a výstupního vyšetření vyplývá, že masáž jizvy u všech pacientů zlepšila stav jizvy a její vnímání. Pacienti subjektivně hodnotili masáž jako pozitivní. Z tohoto důvodu se domnívám, že by instruktáž ohledně péče o jizvu měla být součástí každého fyzioterapeutického plánu po jakékoliv operaci. Avšak výsledky je možné využít nejen pro práci fyzioterapeutů, ale i pro studenty fyzioterapie, ošetřovatelský personál apod.
Physiotherapeutic procedures in the healing of the scar after orthopaedic surgery
Keywords: fyzioterapie; jizva; terapie jizvy; totální endoprotéza kyčelního kloubu; totální endoprotéza kolenního kloubu; physiotherapy; scar; treatment of scar; total hip replacement; total knee replacement