Možnosti kompenzačního cvičení pro mladé krasobruslařky - Humlerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou držení těla mladých krasobruslařek a kompenzačním cvičením, které slouží k prevenci či napravení včasných funkčních pohybových poruch. Prvním cílem této bakalářské práce je dle posouzení zatížení pohybového aparátu navrhnout a vytvořit program kompenzačního cvičení pro mladé krasobruslařky, druhým je zhodnotit jeho efektivitu u vybrané skupiny krasobruslařek a závěrečným cílem je vytvořit edukační brožuru pro autoterapii. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje seznámení se základy a pravidly kompenzačního cvičení. Práce dále nastiňuje obecné informace a historii krasobruslení, nejčastější svalové dysbalance a funkční poruchy pohybového systému při krasobruslení. Praktická část obsahuje metodiku, jež byla vypracována formou kvalitativního výzkumu, a jeho součástí jsou kazuistiky čtyř děvčat z oddílu synchronizovaného bruslení v Jihlavě. Výzkum obsahuje anamnézu, která byla odebrána formou polostrukturovaného rozhovoru, a kineziologické vyšetření. Následně z těchto informací byly vytvořeny kazuistiky a dle jejich posouzení jsem navrhla a vypracovala cvičební jednotku kompenzačního cvičení. Po několika týdnech v rozmezí 2-3 měsíců jsem zhodnotila efektivitu tohoto cvičení. Tato práce může posloužit jako zdroj informací nejčastějších funkčních problémů, se kterými se mladé krasobruslařky obvykle setkávají. Dále ji lze uplatnit jako edukační materiál, který mohou využít fyzioterapeuti, trenéři či samotné krasobruslařky.
Possibilities of compensatory exercises for young figure skaters
Keywords: krasobruslení; kompenzační cvičení; funkční poruchy; hyperlordóza; dysbalance; figure skating; compensatory exercises; functional disorders; hyperlordosis; imbalance