Kulturně výchovná činnost Okresního vlastivědného muzea v Prachaticích za normalizace - Micka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce popisuje, analyzuje obsahy a formy kulturně výchovné činnosti Okresního vlastivědného muzea v Prachaticích. První část vymezuje základní pojmy, mezi které patří normalizace, muzeum a kulturně výchovná činnost jako jedna z funkcí muzea. Zabývá se muzeem jako institucí, jeho dějinným vývojem a postavením v době normalizace. Krátce charakterizuje osvětovou činnost, zejména její vývoj. Ozřejmí výchovnou funkci muzea a formy kulturně výchovné činnosti v dobách normalizace. Druhá část se věnuje podrobné charakteristice Okresního vlastivědného muzea v Prachaticích, je sledován jeho vznik, vývoj, hledány konkrétní podoby v dané době, jeho počátky či proces zestátnění. Následně je popsána skutečně realizovaná kulturně výchovná činnost ve vybraných letech a analyzována v souvislosti s požadavky dobové normativní a metodické literatury.
Culturally educational activity of Prachatice Regional Museum through the normalization
Keywords: muzeum; kulturně výchovná činnost; výstava; normalizace; osvěta; osvětová činnost; museum; cultural educative activity; exposition; normalization; edification; educational activity