Sebehodnocení dětí na běžném typu střední školy a střední škole waldorfské - porovnání. - Machová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce s názvem ?Sebehodnocení dětí na běžném typu střední školy a střední škole waldorfské ? porovnání? popisuje využívání studentského sebehodnocení a jeho metod na středních školách. Cílem práce je porovnávání situace na školách běžného typu a školách waldorfských. V teoretické části bylo sebehodnocení popsáno z pohledu psychologie a pedagogiky, byly shrnuty základní metody sebehodnocení a vliv stylu vedení učitele na sebehodnocení dospívajících. V praktické části práce bylo provedeno výzkumné šetření zabývající se otázkou jakým způsobem je sebehodnocení prováděno na středních školách běžného typu a waldorfských školách a jak danou problematiku vnímají studenti a jejich učitelé. Na základě získaných dat lze konstatovat, že podmínky pro používání sebehodnocení jsou na waldorfských školách příznivější.
Comparison of self - image evaluation of students at common secondary and at Waldorf type school.
Keywords: Adolescent; sebehodnocení; střední škola; styl vedení; waldorfská škola; Adults; self-esteem; leadership style; secondary school; teacher´s attitude; waldorfs´s school