Problematika HIV/AIDS v Zambii - Lubasi, Sundano Kutoma (Jihočeská univerzita, 2011)
ABSTRAKT HIV/AIDS je celosvětový zdravotní problém, nicméně tento problém je závažnější především v zemích třetího světa a rozvojových státech, kam patří i Zambie,ve které je současná míra prevalence 14,3 %. Od poloviny 80. let, kdy se objevili první případy HIV/AIDS, došlo k velkému nárůstu případů HIV/AIDS. V Zambii je stále velkým předmětem znepokojení přenos viru HIV z matky na dítě. Je zde stále velký počet dětí rodících se HIV pozitivním matkám. Úmrtnost díky AIDS a HIV/AIDS přidruženým infekcím, především mezi mladými lidmi, je také alarmující. To následně vede ke zmenšení skupiny lidí v produktivním věku a přispívá k oslabování produktivity v zemi a také jejího ekonomického vývoje. Hlavním cílem této práce bylo zjištění současné problematiky HIV/AIDS v Zambii. Vedlejšími cíli bylo zjistit, jaká opatření byla zavedena k zajištění dostatečné informovanosti populace o HIV/AIDS v Zambii, analyzovat opatření, která byla použita, zhodnotit jejich efektivitu a nakonec nalézt trendy v míře prevalence HIV/AIDS pro období 1999-2009. Provedla jsem kvalitativní typ výzkumu, ve kterém jsem použila sekundární analýzu dat z různých informačních zdrojů jako jsou knihy, různé publikace a zprávy od široké škály organizací, a to jak vládních, tak také nevládních, které provedli různé druhy výzkumu v problematice HIV/AIDS v Zambii. Použila jsme také informace z výsledků zdravotnických průzkumů provedených v posledních letech. Na základě mého výzkumu je možné konstatovat, že různé preventivní programy, které byly spuštěny v rámci snížení šíření HIV/AIDS, byly efektivní. Mezi jinými preventivními programy je možné zmínit zřízení zdravotní služby zaměřené na prevenci přenosu HIV/AIDS z matky na dítě, poskytování antiretrovirální léčby zdarma, zvýšení počtu center pro dobrovolné konzultace a testování, distribuce prezervativů zdarma, kontrola krevních transfůzí a krevních produktů, tak jako i velké vzdělávací kampaně. Tato preventivní opatření byla efektivní z pohledu snížení prevalence HIV/AIDS z 16 % zjištěných během zdravotnického průzkumu v letech 2001-2002 na současných 14,3 % zjištěných během průzkumu v roce 2007. Tato práce může být použita jako referenční zdroj pro budoucí výzkum ve vztahu k problému HIV/AIDS v Zambii.
The HIV/AIDS problem in Zambia
Keywords: Stigma; Oportunní infekce; Imunitní nedostatečnosti; Stigma; Opportunistic infections; immune deficiency.