Recepce Demlových básnických próz Hrad smrti a Tanec smrti - Svoboda, Marek (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na čtenářskou recepci básnických próz Hrad smrti a Tanec smrti Jakuba Demla z hlediska kostnické školy recepční estetiky. Teoreticky se opírá především o texty německého literárního teoretika Wolfganga Isera. Analýza děl, zvažovaná v kontextu literárního expresionismu, je založena především na Iserově pojetí prázdných míst, která čtenářovi umožňují propojovat jednotlivé perspektivy textu skrze vypravěče, postav, děje a fiktivního čtenáře ?vepsaného? v textu. Nedourčeností v textu vzniká nutnost dále určovat jeho jednotlivé aspekty a tento úkol je ponechán na čtenáři.
Reception of Deml´s prose poetry Hrad smrti and Tanec smrti
Keywords: Jakub Deml; Hrad smrti; Tanec smrti; Wolfgang Iser; Hans Robert Jauss; kostnická škola recepční estetiky; místa nedourčenosti; čtenářská recepce; proces čtení; expresionismus; Jakub Deml; Hrad smrti; Tanec smrti; Wolfgang Iser; Hans Robert Jauss; Constance school of reception aesthetics; empty spaces; reader-response criticism; the act of reading; expresionism