K povědovmí o Downově syndromu mezi odbornou veřejností a obyvateli bydlícími v okolí zařízení integrovaného centra sociálních služeb Ratměřice - Vyhnalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se věnuje dětem, dospívajícím i dospělým lidem s Downovým syndromem. Teoretická část je rozčleněna do pěti kapitol. Ty jsou zaměřeny na obecnou charakteristiku Downova syndromu a zdravotní souvislosti takto postižených jedinců. Dále je zde nastíněn Downův syndrom z hlediska jednotlivých vývojových fází, specifika chování a poslední kapitola se věnuje službám, které jsou poskytovány lidem s tímto syndromem. Praktická část obsahuje zpracování, vyhodnocení a následné srovnání dat sebraných pomocí dotazníků, které byly rozdány rovnoměrně mezi pracovníky přímé péče Integrovaného centra sociálních služeb Ratměřice (odborníci) a obyvatele bydlící v okolí zařízení (laici).
The Awareness of Down Syndrome between the Professional and the Population Residing in the Vicinity of Equipment Integrated Social Services Center Ratměřice
Keywords: Downův syndrom; mentální postižení / mentální retardace; povědomí; odborníci; laici; Integrované centrum sociálních služeb Ratměřice; Down syndrome; mental disabilities / mental retardation; awareness; experts; lay people; the Integrated Social Services Center Ratměřice