Geologie hory Blaník s návrhem na školní geologickou vycházku - Moravcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce poskytuje ucelený přehled geologické stavby hory Blaník a jejího vývoje. Geologie hory Blaník byla dále využita pro návrh na způsob vedení geologické vycházky na horu Blaník, se zaměřením na geologické struktury, jejich měření na vybraných lokalitách a následné zpracování dat. K tomuto účelu rovněž obsahuje přehledný návod na postup měření geologickým kompasem, popřípadě upravenou buzolou. Součástí bakalářské práce je i popis místní geologické expozice a návrh možnosti jejího využití pro didaktické účely.
The Mount Blaník geology with a proposal for school geological fieldtrip
Keywords: Blaník; rula; geologický kompas; geologická expozice; mount Blaník; gneiss; geological compass; geological exposure