Partnerství měst Jihočeského kraje s městy frankofonních regionů. Politická podpora a občanská společnost. - Hájková, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Předložená bakalářská práce pojednává o mezinárodní spolupráci měst Jihočeského kraje s městy ve Francii. Jedná se o města České Budějovice a Lorient, Tábor a Dole, Milevsko a Guichen, Blatná a Sargé-les-Le Mans a v neposlední řadě Nové Hrady s Vaulx-Vraucourt. V první části práce autorka popisuje počátek mezinárodní spolupráce měst v Evropě a obecný význam partnerství. Následně představuje právní předpisy České republiky a Francie, porovnává je s přiloženými partnerskými listinami i mezi sebou navzájem. Dále je uvedena charakteristika jednotlivých měst a stručný popis jejich partnerských vztahů. V druhé části práce autorka poskytuje důkladný přehled o stavu partnerství měst na základě četných rozhovorů s klíčovými osobami spolupráce. Zaměřila se na důvody vzniku spolupráce, strukturu lidí pověřených organizováním mezinárodních aktivit, oblasti spolupráce, financování, institucionální podporu a také zjišťuje, které věkové kategorie jsou do spolupráce měst zapojeny nejvíce. Autorka dále pátrala po společnostech, organizacích, sdruženích a institucích, které se podílejí na podpoře zahraničních vztahů zmíněných měst. Na závěr práce konstatuje, že některá města spolupracují aktivněji než jiná, a v jednom případě se dokonce podstata partnerství vytratila úplně. Partnerství, která existují dodnes, mají však dobré vyhlídky i do budoucna.
Partnership of Towns of the South Bohemia Region with Francophone Towns. Political Facilitation and Civil Society.
Keywords: partnerství měst; mezinárodní spolupráce; Jihočeský kraj; Francie; partnership of towns; international cooperation; region of South Bohemia; region of Brittany