Rozdíly v ošetřovatelské péči sester na traumatologickém oddělení u pacientů se zlomeninou bérce v Nemocnici České Budějovice, a. s. a AOVV - Presidio di Sondrio - Vokáčová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce, zpracovaná teoretickou formou s aplikací vlastních zkušeností z oddělení Úrazové a plastické chirurgie Nemocnice České Budějovice, a. s. a oddělení Ortopedie a Traumatologie Nemocnice Sondrio, vystihuje v rámci výše uvedených nemocnic metody v poskytování a organizaci ošetřovatelské péče jako takové, jejíž zvláštností u pacientů se skeletární trakcí, zevním fixatérem, osteosyntézou a s imobilizačním obvazem, včetně péče rehabilitační. Specifikuje úlohy sester počínaje příjmem pacienta se zlomeninou bérce na traumatologické oddělení, během perioperačního období a nakonec při jeho dimisi či překladu. Obsahuje taktéž elementy ošetřovatelské dokumentace vytvořených na bázi teoretických modelů aplikovaných v ošetřovatelském procesu daných nemocnic. V poslední řadě vymezuje specializační vzdělávání sester pro obor traumatologie a intenzivní péče dostupné v České republice a Itálii. Hlavním cílem této práce bylo porovnání rozdílů v ošetřovatelské péči sester na traumatologickém oddělení u pacientů se zlomeninou bérce v Nemocnici České Budějovice, a. s. a AOVV - Presidio di Sondrio. Na bázi dostupné odborné literatury a aplikace vlastních zkušení bylo zjištěno, že nejmarkantnější diference se vyskytují v rámci ošetřovatelské dokumentace, převazování operační rány u pacientů se zevním fixátorem, zajišťování hygienické péče a edukace. Oddělení Úrazové a plastické chirurgie Nemocnice České Budějovice, a. s. disponuje kvanty formulářů ošetřovatelské dokumentace, která sestry časově zahlcuje a její zpracování ne zcela odpovídá zaměření oddělení. V oblasti převazování operační rány u pacientů se zevním fixatérem neudržují sestry tohoto oddělení aktuální přehled o moderních metodách převazových technik. Na oddělení Ortopedie a Traumatologie Nemocnice Sondrio je realizace kvalitní hygienické péče zajišťována kompetentním nižším ošetřovatelským personálem, což poskytuje časovou úlevu sestrám k provádění odborných výkonů a ke komunikaci s pacientem. Komplexní edukace pacienta i rodinných příslušníků je realizována taktéž na tomto oddělení. Výsledné údaje této práce by mohly vzájemně pomoci ke zkvalitnění ošetřovatelské péče těchto oddělení. Za tímto účelem byly vytvořeny návrhy Realizace ošetřovatelského plánu pro oddělení Úrazové a plastické chirurgie Nemocnice České Budějovice, a. s. dle modelu Marisi Cantarelli a Ošetřovatelské překladové zprávy pro oddělení Ortopedie a Traumatologie Nemocnice Sondrio. K získání aktuálních údajů o převazových technikách u pacienta se zevním fixatérem lze využít poznatků této práce při seminářích či kurzech pro sestry oddělení traumatologie.
Assessment of Nursing care differences' at Patients with Lower Extremity Fracture at Accident and Emergency (A&E) Department at The Ceske Budejovice Hospital, Inc. and The AOVV - Presidio di Sondrio
Keywords: ošetřovatelská péče; zlomenina bérce; rozdíly; traumatologie; nursing care; fracture of lower extremity; differences; traumatology