Získané hyperkoagulační stavy se zaměřením na lupus antikoagulans - Čechová, Magda (Jihočeská univerzita, 2008)
Hyperkoagulační stavy mohou být definovány jako skupina vzozených nebo získaných stavů, které jsou spojovány s predispozicemi k vénózní trombóze, arteriální trombóze či oběma. Vrozené, ale také získané faktory trombózy lze prokázat pomocí speciálních vyšetření. Jedním z těcho způsobů je vyšetření na lupus antikoagulans (LA), což jsou protilátky proti fosfolipidům, které způsobují zvětšenou srážlivost krve vedoucí později k trombózám. Bylo stanoveno vhodné koagulační vyšetření na LA.
Acquired hypercoagulable states focus on lupus anticoagulans
Keywords: hematologie; hyperkoagulační stavy; antifosfolipidový syndrom; trombóza; Hypercoagulable states; thrombophilia; antiphospholipid syndrom; haematology