Milosrdná lež v domácí hospicové péči - Hahnová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá komunikací ve formě milosrdné lži, s tím, že tento jev zkoumá v prostředí domácího hospice. Teoretická část popisuje hospicovou péči, její historický vývoj a druhy poskytované hospicové péče. V této části je největší důraz kladen na domácí hospic. V rámci teorie je také věnována pozornost oblasti lži, její typologii s akcentem na milosrdnou lež, která je doplněna lékařským a také i rodinným pohledem, který je dán do kontextu doporučení, jak sdělovat pravdu u infaustních diagnóz. Ve výzkumné části je použita metoda narativního rozhovoru, pomocí kterého se zpracovalo pět kazuistik z domácího hospice sv. Veroniky v Českých Budějovicích, v nichž je obsažena milosrdná lež. V jednotlivých kazuistikách je sledována reflexe milosrdné lži ve vztahu mezi umírajícím a rodinou. To je současně hlavním cílem bakalářské práce.
White lie in home hospice care
Keywords: Hospic; domácí hospic; lež; milosrdná lež; sdělování diagnózy.; Hospice; home hospice care; lie; white lie; communicating the diagnosis.