Podstata člověka ve filosofické antropologii Maxe Schelera - Kohout, Petr (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá filosofickou antropologií Maxe Schelera, konkrétně jeho pojetím člověka. Pokouším se ukázat podstatu člověka a rozdíly mezi člověkem, zvířaty a rostlinami podle Maxe Schelera. Práce má pět hlavních části. První částí je životopis M. Schelera, zahrnující jeho dílo a myšlení. Druhá část přibližuje pět způsobů, jak bylo dříve v západním světě pohlíženo na člověka. Třetí kapitola se zabývá psychickou stránkou života člověka, zvířat a rostlin. Čtvrtá část je věnována podstatě člověka, kterou se liší od ostatní živé přírody. Pátá kapitola řeší přirozenost člověka. Závěr pak shrnuje všechny zjištěné poznatky.
An Essence of Human in the Philosophical Anthropology of Max Scheler
Keywords: Max Scheler; filosofická antropologie; podstata člověka; rozdíly mezi člověkem a zvířetem; duch člověka; akt ideace; Max Scheler; philosophical anthropology; an essence of human; differences between human and animal; intellect of human; act of ideation