Názory seniorů na způsob odměn pečovatelům, kteří jim poskytují domácí péči - Kršková, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá odměnami, které poskytují senioři pečovatelům terénních pečovatelských služeb. Jejím cílem je zjistit, zda tyto odměny ovlivňují vztah mezi pečovatelem a seniorem a kvalitu péče o seniora. Vztahy mezi účastníky ovlivňují přijetí, odmítnutí či poskytnutí daru. Ačkoliv senioři i pečovatelé odmítají, že by docházelo ke změně vzájemných vztahů po přijetí odměny, přesto k jistým změnám, někdy i negativním, dochází. Ze strany seniorů jde o případ, kdy senior považuje poskytnutí odměny za jistou nutnost a součást péče. Na straně pečovatele může dojít ke zhoršení vztahu v případě přijetí odměny, kterou pečovatel považuje za nadměrnou a není schopen ji asertivně odmítnout. Odměna někdy vede ke zvýšení propustnosti hranice pečovatel - senior. Někteří pečovatelé pociťují jistou míru zavázanosti vůči svému klientovi a snaží se mu jeho přízeň oplatit. Dochází tak k "nevědomému" posunu v kvalitě péče o seniora. Pečovatelé přiznávají, že někdy udělají pro klienta službu "navíc'' mimo rámec své pracovní náplně. Práce se zbývá také etickými hledisky přijímání darů.
Senior citizens´ opinions about how caregivers should be rewarded for their work
Keywords: Senior; pečovatel; odměna pečovateli; Senior; caregiver; reward to caregiver