Technologie pěstování a hnojení Stévie sladké (Stevia rebaudiana) a její využití - Kábelová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá pěstováním rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. Je to rostlina, která je 300x sladší než sacharóza. Využívá se jako náhrada běžného řepného cukru, jako nekalorické sladidlo, které je vhodné pro diabetiky a pro lidi trpící nadváhou. Je zpracován botanický popis a chemické složení rostliny, představeno sladidlo ze stévie označené jako E960 steviosid. Je nafocen celý fenologický růst stévie v podmínkách domácího pěstování. Stévie je využívána v mnoha oblastech. Nejčastěji jako sladidlo v sušeném nebo čerstvém stavu a často i ve formě výluhů. Používá se v lékařství při poranění, jelikož má antibakteriální účinky. Má pozitivní vliv při léčení oparů a aftů v ústech, zabraňuje zápachu z úst. V dnešní době je stále častěji využívána a stává se oblíbeným doplňkem stravy lidí.
The Technology of cultivation and fertilization sweet stevia (Stevia rebaudiana) and its use
Keywords: Stévie sladká; technologie pěstování; steviosid; rebaudiosid; sladidlo; Stevia rebaudiana; growth technologies; steviosid; Rebaudioside A; sweetener