Vliv neúplného rodinného prostředí na formování identity dítěte - Frnochová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma bakalářské práce se jmenuje Vliv neúplného rodinného prostředí na formování identity dítě. V poslední době výrazně přibývá rodin, které se z nejrůznějšího důvodu staly neúplnými. Nejčastějším důvodem neúplného rodinného prostředí je rozvod manželství, dalšími důvody je úmrtí jednoho z rodičů a také svobodná volba ženy či muže stát se samoživitelem. Identitu chápeme jako prožívání a uvědomování si sebe sama, své jedinečnosti a odlišnosti od ostatních. Děti z neúplných rodin si uvědomují svojí odlišnost od ostatních dětí z úplných rodin, kteří mají oba rodiče. Z toho může pramenit řada problémů. U dívek to může být, při absenci mužského vzoru, problém s navazováním partnerských vztahů. U chlapců zase může nepřítomnost otce znamenat, že jim chybí vzor autority, odvahy a síly aj. Cílem praktické části bylo zjistit, jak neúplné rodinné prostředí ovlivňuje formování genderové identity, sebepojetí dítěte a rodinnou identitu dítěte. Výzkumný vzorek tvoří respondenti od 23 let do 48 let, kteří vyrůstali v neúplném rodinném prostředí. Jako metoda výzkumu byl proveden kvalitativní výzkum a technikou výzkumu byl zvolen polostrukturovaný rozhovor. Součástí prezentace výsledků šetření byly nejen některé doslovné citace respondentů, ale také komentář autorky. Z výsledků výzkumu vyplývá, že u dívek, kterým otec zemřel, mohou v budoucnosti nastat problémy s navazováním partnerský vztahů a to je především způsobeno chybějícím mužským vzorem. Dívka ne vždy ví, jak se má k muži chovat a jak s ním jednat. Dále je patrné, že u dětí, kterým rodič zemřel, se často vyskytuje denní snění, kdy si dítě představuje, že je zemřelý rodič stále přítomen. Dětem to může do značné míry pomoci lépe zvládnout přijetí ztráty rodiče. Jak u dětí z rozvedených rodin, tak i u dětí, kterým rodič zemřel je důležitá. Dalším zajímavým poznatkem, který vyplývá z výzkumu je, že povahové a osobnostní vlastnosti matky mají velký vliv na co nejlepší zvládnutí dopadu následků neúplného rodinného prostředí. Když matka je schopná se o dítě postarat a převzít i otcovskou roli, nemusí ztráta rodiče pro dítě být dramatická.
The influence of one-parent family enivronment on the identity-shaping process of a child
Keywords: Rodina; Identita; Neúplné rodinné prostředí; Dynamika rodiny; Struktura rodiny; Gender; Navazování vztahů a socializace