Právní aspekty směnky coby zajišťovacího institutu - Krejčířová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním záměrem této bakalářské práce je zanalyzovat stávající českou legislativu upravující směnky, nalézt konkrétní aspekty a postupy v oblasti zajišťovacích instrumentů ve vybrané společnosti a dle zjištěných informací navrhnout vhodné kroky, které povedou k efektivnímu a jednoduchému procesu vymáhání pohledávek zajištěných směnkou. V návaznosti na hloubkový rozhovor, kde vyvstala otázka na téma odpovědnosti za směnečný proces, vymáhání pohledávek či zajištění závazku směnkou, bylo jedním z cílů práce vytvořit vnitropodnikovou směrnici, jež by byla pomůckou pro zaměstnance vybrané společnosti. Poslední část praktického oddílu práce má za cíl zobrazit vyhotovení směnek vlastní a cizí, aby bylo patrné, jak směnka ve skutečnosti vypadá a co musí být v listině obsaženo, aby byla platným zajišťovacím prostředkem. Kromě toho jsou zde také znázorněny základní operace účtování směnky, a to jak z pohledu věřitele, tak z pohledu dlužníka.
Legal Aspects of a Bill of Exchange as a Security Instrument
Keywords: směnka vlastní; směnka cizí; zajišťovací prostředek; směnečné právo; vnitropodniková směrnice; hloubkový rozhovor; účtování; věřitel; dlužník.; bill of exchange; promissory note; securities; debtor; creditor; accounting; legislation; internal regulation; in-depth interview.