Náklady na poskytování ošetřovatelské a rehabilitační péče v pobytových zařízeních sociálních služeb. - Skružná, Andrea (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce s názvem "Náklady na poskytování ošetřovatelské a rehabilitační péče v pobytových zařízeních sociálních služeb" mapuje současnou problematiku při poskytování zdravotní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb. Cílem diplomové práce bylo provést analýzu nákladů na poskytování ošetřovatelské a rehabilitační péče v pobytových zařízeních sociálních služeb. Teoretické část je rozdělena do pěti kapitol. V první kapitole se zabývám sociálními službami v Evropské unii a České republice. Dále popisuji systémem dlouhodobé péče. Druhá kapitola je zaměřená na pobytová zařízení sociálních služeb, jejich rozdělení podle druhů a vymezení jejich základních činností. Ve třetí kapitole popisuji financování pobytových zařízeních sociálních služeb, kdy se zabývám popisem jednotlivých finančních zdrojů. Čtvrtá kapitola je zaměřená na zdravotní péči v pobytových zařízeních sociálních služeb. Popisuji v ní autorskou odbornost všeobecné sestry v sociálních službách, seznam výkonů zdravotní péče určené pro tuto odbornost, podmínky pro indikaci zdravotní péče, způsoby úhrady zdravotní péče zdravotními pojišťovnami a kontrolám vykazované zdravotní péče zdravotními pojišťovnami. V poslední kapitole se zabývám problematikou podávání léků per os v pobytových zařízeních sociálních služeb. Praktická část diplomové práce je tvořena vlastním kvantitativním výzkumem. Je zde popsána metodika sběru dat, dále je zde charakterizován výzkumný soubor a popis realizace výzkumu. Výsledky získaných dat byly zpracovány ve dvou kapitolách, kdy jsem pomocí tabulek a grafů statisticky popsala strukturu uživatelů zařízení a následně zdravotní péči, která byla uživatelům poskytnuta. Posléze byla vypracována diskuze nad získanými výsledky. Výzkumné šetření bylo provedeno v Domově důchodců Roudnice nad Labem (dále jen "zařízení") v listopadu 2013, kdy data byla sbírána za období od 18.11.2013 do 24.11.2013. Zařízení poskytuje svým uživatelům sociální službu domova pro seniory a sociální službu domova se zvláštním režimem. V době šetření bylo v zařízení 129 uživatelů, z nichž 95 byla poskytována zdravotní péče prostřednictvím vlastních zdravotních pracovníků zařízení. Pro diplomovou práci byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza č. 1 zní: Počet zdravotních pracovníků v pobytových zařízeních sociálních služeb odpovídá časové náročnosti praktickým lékařem indikované zdravotní péče. Hypotéza č. 2 zní: Podávání léčebné terapie per os, kterou indikuje praktický lékař, je nejčastěji poskytovanou zdravotní péčí u uživatelů pobytových zařízení sociálních služeb. Obě hypotézy byly provedeným výzkumem potvrzeny. Význam výsledků diplomové práce spatřuji především v tom, že nastínily, jak je v současné době poskytována zdravotní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb. Zpracované výsledky poskytované zdravotní péče by pak mohly sloužit jako jeden z podkladů při tvorbě návrhu přechodu financování zdravotní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb z modelu výkonového na paušální model. Práce by mohla být dále použita jako podklad pro školení zdravotních pracovníků pobytových zařízeních sociálních služeb v oblasti indikace, poskytování a vykazování zdravotní péče u uživatelů pobytových zařízení sociálních služeb.
Costs of providing nursing and rehabilitation care in institutions of social services.
Keywords: Pobytová zařízení sociálních služeb; Zdravotní péče; Zdravotní pracovník; Dlouhodobá péče; Residential facilities of the social services; Health care; Health care professional; Long-term care