Montánní archeologie v jižních Čechách (identifikace a dokumentace těžebních areálů v okolí Vodňan) - Mašlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce si klade za cíl podat přehled o stávajícím stavu poznání montánní archeologie v jižních Čechách a to s důrazem na historii exploatace zlata. Těžiště zájmu je pak zaměřeno na okolí Vodňan, kde se nacházejí četné pozůstatky po montánní aktivitě (zejména po těžbě zlata), které stály doposud spíše stranou archeologického zájmu. Identifikace a dokumentace reliktů montánní činnosti v okolí Vodňan byla provedena za použití písemných pramenů, leteckých laserových snímků DMR 4G a terénního průzkumu. Výsledná zjištění o minulých hornických aktivitách na Vodňansku jsou shrnuta v této práci.
Montan archeology in South Bohemia (identification and documentation mining areas in the surroundings of Vodňany)
Keywords: montánní archeologie; exploatace zlata; rýžování; hlubinná těžba; jižní Čechy; Vodňany; montan archeology; exploitation of gold; gold-washing; underground mining; South Bohemia; Vodňany