Hodnocení investičního projektu v zemědělském podniku - Rybák, Josef (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem práce je zhodnocení investičního projektu, který byl realizován v zemědělském podniku, mezi jehož hlavní odlišnosti patří využívání specifických zdrojů financování, které jsou typické pro tento druh podniku. Mezi hlavní zdroje patří investiční dotace a spolufinancování úroků z úvěru. Praktická část práce je vypracována na datech projektu, který realizovalo Zemědělské družstvo Bělčice. Jedná se o nákup těžké zemědělské techniky. Podrobný popis projektu je uveden v kapitole 7 bakalářské práce. Tato část je rozdělena do 4 kapitol. K hodnocení efektivnosti projektu, který byl realizován v zemědělském podniku jsou využívány metody doba návratnosti v prosté i diskontované verzi, čistá současná hodnota a vnitřní výnosové procento. Dále je v práci rozlišeno, zda se jedná o variantu s použitím investiční dotace nebo bez investiční dotace a zda je využito rovnoměrné nebo zrychlené odepisování majetku. V další části je hodnocen způsob financování. V této části jsou také porovnávány jednotlivé varianty financování mezi sebou. V závěru práce je kapitola vyhodnocení dopadů realizace projektu do finanční situace podniku. Toto vyhodnocení je prováděno pomocí nástrojů finanční analýzy a je rozlišeno pro varianty financování úvěrem a vlastním kapitálem. V závěru práce je celkové shrnutí a vyhodnocení výsledků hodnocení efektivnosti projektu, který tak jak byl realizován zemědělským podnikem je efektivní a byl by na základě všech metod hodnocení přijat k realizaci.
Evaluation of an investment project in an agricultural enterprise
Keywords: investiční projekt; hodnocení efektivnosti; financování investic; investment project; evaluation of efficiency; investment financing