Vlivy působící na hmotnost jehňat ve 100 dnech u plemene zwartbles - Kvapilová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnocení vybraných vlivů (vlivu berana, četnosti vrhu a věku bahnice) na živou hmotnost jehňat ve 100 dnech věku u plemene zwartbles. Hodnocení probíhalo v letech 2014 a 2015 na farmě v Hranicích u Nových Hradů a celkem bylo do sledování zařazeno 263 jehňat. Z hlediska vlivu četnosti vrhu dosáhli nejvyšší průměrné hmotnosti jedináčci (31,28 kg) a nejnižší průměrné hmotnosti dosáhla jehňata z trojčat (24,42 kg). Z hlediska vlivu věku matky byla nejnižší hmotnost zjištěna u jehňat se sedmiletými a staršími matkami (23,07 kg) a s matkami dvouletými (23,88 kg). Nejvyšší hmotnost byla zjištěna u jehňat od tříletých a šestiletých bahnic (28,14 kg a 29,66 kg). Z hlediska vlivu berana byla nejnižší průměrná hmotnost zjištěna u jehňat linie Zvon (24,05 kg) a nejvyšší průměrné hmotnosti dosáhla jehňata linie Ztepl (27,22 kg). U sledovaných vlivů bylo zjištěno, že vliv četnosti vrhu a věku bahnice měly významný vliv na hmotnost jehňat ve 100 dnech, vliv berana však nebyl jednoznačně prokázán.
Influences which have effect on the weight of lambs in the age of 100 days of breed zwartbles
Keywords: zwartbles; hmotnost ve 100 dnech věku; věk bahnice; vliv berana; četnost vrhu; zwartbles; weight at the age of 100 days; age of the ewes; ram effect; litter size