Moderní trendy ve výživě telat - Vlášek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2022)
Myšlenkou zpracování této bakalářské práce bylo zpracování literárního přehledu týkajícího se vývoje morfologie trávicího ústrojí telat, onemocnění a způsobu jejich odchovu a krmení. Dále pojednává o krmných aditivech-probiotika, prebiotika, synbiotika a fytobiotika. Praktická část se zabývá vlivem probiotických aditiv na zdravotní stav a přírůstky telat. Do pokusu bylo zařazeno celkově 14 telat, kontinuálně rozdělených do dvou skupin po 7 a to kontrolní a pokusné. Obě skupiny byly váženy při narození a následně každý týden až do věku 8 týdnů. V průběhu odchovu byla sledována i četnost výskytu průjmového onemocnění. Z výsledků pokusu je zřejmý pozitivní vliv kombinace Lactobacillus sporogenes, Enterococcus faecalis a Bifidobacterium bifidum na snížení výskytu průjmů a zvýšení průměrného absolutního přírůstku, ačkoliv nebyl statisticky významný (P>0,05).
Modern trends in calf nutrition
Keywords: skot; předžaludek; probiotika; průjmové onemocnění; přírůstek; zdraví; cattle; foregut; probiotics; diarrheal disease; gain; health