Alkohol a kouření v těhotenství - Plešáková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Alkohol a kouření jsou drogy celosvětově velmi rozšířené, ale jen velmi malá část populace žen zná jejich škodlivé účinky v těhotenství. Dalším varovným signálem může být i fakt, že užívání těchto návykových látek spadá do stále nižší věkové kategorie. Důležitá je proto včasná informovanost. V našich zemích je alkohol bohužel tolerovanou drogou. Návyk vzniká většinou pomalu a důsledky alkoholové závislosti nejsou na první pohled patrné. To samé lze konstatovat i u kouření. Ženy, které přestanou kouřit před koncepcí, snižují riziko obtíží s otěhotněním, předčasným odtokem plodové vody nebo nízkou porodní váhou plodu. Zdravotníci by měli vyvinout úsilí, aby vysvětlili ženám, jaká ohrožení znamenají kouření i užívání alkoholu pro ně samé i pro jejich nenarozené dítě. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou názory, znalosti a informovanost žen v souvislosti s užíváním alkoholu a kouřením v těhotenství. V souvislosti s tímto cílem byly položeny tyto dvě výzkumné otázky. Jaké mají ženy informace o škodlivosti alkoholu v těhotenství? Jaké mají ženy informace o škodlivosti kouření v těhotenství? Dále jsem zjišťovala, zda se lékaři a ostatní zdravotnický personál zajímá o to, zda těhotná žena požívá alkohol nebo kouří. Byly položeny následující výzkumné otázky: Jakým způsobem edukují zdravotníci těhotné ženy o škodlivosti alkoholu v těhotenství? Jakým způsobem edukují zdravotníci těhotné ženy o škodlivosti kouření v těhotenství? Praktická část bakalářské práce byla zpracována na základě kvalitativního výzkumného šetření, technikou sběru dat byl strukturovaný rozhovor. Stejná struktura otázek ulehčila kategorizace rozhovorů a pomohla udržet obsahovou stránku všech rozhovorů. Rozhovory proběhly v měsíci listopadu 2012 v domácím prostředí a byly se souhlasem dotazovaných žen nahrávány pomocí audiovizuální techniky nebo zaznamenány písemnou formou. Výzkumný soubor tvořilo deset žen v různém stupni gravidity. Jedinými kritérii výběru respondentek byly potvrzené těhotenství a ochota poskytnout rozhovor. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že gravidní ženy jsou si vědomy škodlivosti užívání alkoholu a kouření v těhotenství, ale podrobnějších informací se jim nedostává. Ve většině případů neznají pojem fetální alkoholový syndrom. Více než polovina respondentek nevidí problém v malých dávkách alkoholu konzumovaných během těhotenství a většina z nich nemá žádné informace o náhradní nikotinové terapii. Negativním zjištěním bylo i to, že se zdravotníci o konzumaci alkoholu a kouření ve většině případů nezajímali. Výsledky výzkumného šetření by bylo možné využít ke zkvalitnění a rozšíření všeobecné informovanosti všech žen v reprodukčním věku. Respondentky shodně uvedly, že kdyby měly k dispozici informační materiály v čekárnách prenatálních poraden či v gynekologických čekárnách, rády by si tyto brožury pročetly.
Alcohol and smoking in pregnancy
Keywords: Těhotenství; fetální krevní oběh; alkohol; kouření; edukační proces; Pregnancy; foetal blood circulation; alcohol; smoking; educative process