Jihomoravský venkov ve druhé polovině devatenáctého století - Trojan, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá jihomoravským venkovem ve druhé polovině devatenáctého století. Vychází z rozboru padesáti testamentů vzniklých ve znojemském soudním okrese. První kapitola nastiňuje život na jihomoravském venkově ve druhé polovině devatenáctého století. Druhá kapitola se zabývá rozborem testamentu a jejich formálních stránek, všímá si společných znaků testamentu jako pramene sériové povahy i znaku, podle kterých lze závěti částecne řadit i mezi prameny osobní povahy. Třetí kapitola analyzuje výměnky, které byly součástí zkoumaných posledních vulí. Poslední kapitola se věnuje venkovskému pohřbu. Jeho přípravám, průběhu a nákladnosti.
South Moravian country in the second half of the nineteenth century
Keywords: venkov; pohřeb; poslední vůle; country; funeral; last wills