Art brut jako problém estetiky - Kocandová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá problematikou hraničního fenoménu art brut, který vyvolává zajímavé estetické otázky týkající se statusu díla, autora i recipienta. První část práce představuje samotný vhled do historie a vzniku tohoto specifického uměleckého projevu, stejně tak zohledňuje jeho formy a samotný význam, to vše na základě základních teoretických pramenů. Část druhá se pak zabývá problémem autora a autorstvím jako klíčovými otázkami estetiky a zaměřuje se na význam a důležitost autorského pólu v rámci tvorby art brut. Tento význam je hledán ve spojitosti se stěžejními texty umělecké teorie, které autora, jako samostatnou entitu estetické situace, analyzují.
Art brut as a matter of Aesthetics
Keywords: art brut; estetika; estetická zkušenost; estetická situace; umění; umělecké dílo; autor; autorství; recipient; art brut; Aesthetics; aesthetical experience; aesthetical situation; art; art piece; author; authorship; perceiver