Vliv potravy na výskyt gastrointestinálních parazitů u domácích zvířat (psi, kočky, ježci, fretky). - Filcová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Literární rešerše, tvořící část diplomové práce, obsahuje přehled nejrozšířenějších způsobů výživy domácích zvířat. Zahrnuje také přehled gastrointestinálních parazitů u psů, koček, ježků a fretek, způsoby jejich diagnostiky a terapii. V rámci praktické části byly v letech 2021-2023 shromažďovány a následně koprologicky vyšetřeny vzorky exkrementů domácích zvířat. Během těchto let byly shromažďovány i dotazníky vyplněné majiteli zvířat. Dotazník zahrnoval otázky na metody krmení zvířete, způsob používané prevence proti infekci gastrointestinálními parazity, nákazy zvířete parazity a popřípadě použitou terapii, a dále dotazy, které byly zaměřeny na povědomí majitelů o řešené problematice. Hodnocena byla mimo jiné četnost infikovaných zvířat v závislosti na typu krmení, způsoby použité prevence při jednotlivých typech krmení, výskyt endoparazitů v závislosti na použité prevenci, jaký způsob prevence je dle respondentů účinnější a zda je podle nich možné nakazit se gastrointestinálními parazity od infikovaného zvířete. Přítomnost infekce gastrointestinálními parazity je u jednotlivých kategorií krmiv bez výrazných rozdílů. Neprokázala jsem, že zvířata krmená syrovou stravou byla jednoznačně infikována parazity z potravy. Práce dokazuje, že i zvířata krmená tepelně upravenou stravou, která není zdrojem infekce, jsou parazity často napadena. Nákaza z okolního prostředí bývá zdrojem infekce častěji než krmení syrovou stravou.
Effect of diet on occurrence of gastrointestinal parasites in domestic animals (dogs, cats, hedgehogs, ferrets).
Keywords: parazit; gastrointestinální; krmivo pro zvířata; granule; BARF; pes; kočka; ježek; fretka; parasite; gastrointestinal; pet food; pellets; BARF; dog; cat; hedgehog; ferret