Role hasičských sborů ve všedním i svátečním životě města Pelhřimova v letech 1918 - 1938 - Bendlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je objasnění interakcí obyvatel města Pelhřimova a místního sboru dobrovolných hasičů v každodenním životě meziválečného období. Úvodní kompilativní pasáže se zabývají společenskou situací v českých zemích na přelomu devatenáctého a dvacátého století, rozborem československých norem a předpisů sloužících k prevenci a boji s ohněm a stručnými dějinami města Pelhřimova. Hlavní pozornost je soustředěna na práci s pramenným materiálem uloženým ve Státním okresním archivu Pelhřimov. Pojednání klade důraz především na charakteristiku a analýzu konkrétních aktivit sboru. Opomenuto není ani vnitřní a vnější hodnocení hasičských aktivit, a to jak ze strany sboru samého (zápisy z hasičských knih), tak z pozice ostatních obyvatel města (analýza tisku).
The role of firebrigades in both every day and festive life in the town of Pelhřimov in years 1918 - 1938