Uspokojování potřeb pacientů - cizinců hospitalizovaných na izolační jednotce určené pro léčbu tuberkulózy dle zásad holismu. - Strnková, Romana (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstract: I v současné době představuje tuberkulóza stále velký zdravotnický problém na celém světě. Česká republika se v současné době řadí mezi země s nízkou incidencí tuberkulózy. Vlivem migrace se však v posledních letech zvyšuje zastoupení cizinců v celkovém počtu onemocnění tuberkulózou na našem území. V praxi to má za následek zvýšení počtu cizinců hospitalizovaných na izolačních jednotkách určených k léčbě tuberkulózy. Vzhledem k odlišnostem, které se týkají především rozdílné kultury, jazyka, stravovacích návyků, zvyků, rituálů a tradic představuje pobyt v prostředí izolační jednotky pro tyto pacienty velice traumatizující zážitek. Proto se tato bakalářská práce zabývá problematikou uspokojování potřeb pacientů ? cizinců hospitalizovaných na izolační jednotce určené pro léčbu tuberkulózy dle zásad holismu. Na samém počátku byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, zda jsou u pacientů ? cizinců hospitalizovaných na izolační jednotce uspokojovány potřeby dle zásad holismu. Dalším cílem bylo zjistit, zda existují rozdíly ve vnímání nemocničního prostředí na izolační jednotce u pacientů ? cizinců. Teoretická část se zabývá holistickým přístupem v péči o pacienty, současným multikulturním ošetřovatelstvím, komunikací při poskytování ošetřovatelské péče, specifiky ošetřovatelské péče na izolační jednotce a kulturními specifiky hospitalizovaných pacientů. Výzkumná část je založena na kvalitativním sběru dat. Metodami výzkumného šetření byly rozhovor, pozorování a obsahová analýza dokumentace. Výzkumný vzorek tvořilo pět pacientů ? cizinců, kteří byli hospitalizováni na izolačních jednotách pro léčbu tuberkulózy v Nemocnici České Budějovice, a.s. a Plicní léčebně v Humpolci. Na základě získaných informací shromážděných z rozhovorů s pacienty, byly sestaveny kazuistiky ze kterých vyplývá, že u pacientů ? cizinců jsou během hospitalizace uspokojovány potřeby dle zásad holismu. Uspokojování těchto potřeb je však do jisté míry ovlivněno nutností dodržování hygienicko ? epidemiologických norem, které se týkají specifik chodu tohoto oddělení. Prostředí izolační jednotky vnímají pacienti - cizinci vzhledem ke svým kulturní i jazykovým odlišnostem velmi intenzivně. Hospitalizace v nemocničním prostředí, kde jsou v cizí zemi izolováni od svých blízkých, negativně ovlivňuje jejich chování, vnímání a reagování. Jedním z aspektů, které celý proces ještě dále prohlubují je pak jazyková bariéra. Poskytováním ohleduplné multikulturní ošetřovatelské péče, která respektuje názory, tradice, zvyky a kulturní specifika jednotlivce, jsme dále schopni prostřednictvím včasných intervencí, zajistit šetrnou a netraumatizující adaptaci na nové prostředí a nově vzniklou situaci.
Meeting the needs of foreign in-patient at the isolation unit of tuberculosis treatment according to the principles of the holism.
Keywords: Ošetřovatelství; Multikulturní přístup; Tuberkulóza; Izolační jednotka; Holismus; Potřeby pacientů; nursing; multicultural approach; tuberculosis; Isolation Unit; Holism; Needs of patients