Uměle vytvořené migrační přechody živočichů a jejich efektivnost - Vajgantová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Dálnice, rychlostní silnice a další infrastruktura má negativní dopady na okolní populace živočichů. Tyto lineární stavby vytvářejí v krajině neprůchodné bariéry a způsobují tím více méně izolované subpopulace (tzv. bariérový efekt). Proto se na nově postavených evropských dálnicích staví i průchody speciálně budované pro zvířata, známé jako zelené mosty (ekodukty). Efektivita přechodů je ovlivněna hned několika faktory (šířka mostu, frekvence projíždějících aut, nejvyšší povolená rychlost atd.). Tato diplomová práce se zabývá efektivností uměle vytvořených přechodů pro zvěř a poskytuje přehled o dosud publikovaných výsledcích.
Artificially created animal migration passages and their effectiveness
Keywords: Fragmentace krajiny; bariérový efekt komunikací; biokoridor; migrace živočichů; územní systém ekologické stability.; Barrier effect of roads; landscape fragmentation; biocorridor; migration of animals; terrtorial systém of ecological stability.