Metodické prvky účetnictví v podmínkách Českých účetních předpisů - praktické aplikace - Vaníčková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na metodické prvky účetnictví v souladu s Českými účetními předpisy. Cílem práce je posouzení praktických aplikací jednotlivých metodických prvků účetnictví vykazovaného v souladu s legislativními podmínkami České republiky. V první části je obecně popsáno třináct účetních zásad a především jejich problematika. Dále se práce zabývá definováním základních povinností při vedení účetnictví. V závěru teoretické části je popsána problematika účetní závěrky a vymezení účetních jednotek, které podléhají auditu. Praktická část této práce je zaměřena na charakteristiku podniku a jeho poslání. Metodické zásady budou jednotlivě aplikovány na společnost Bosch Diesel s.r.o. se sídlem v Jihlavě a následně vyhodnoceny. Aplikace účetních zásad bude provedena na rok 2014, v případě srovnání účetních metod bude analyzováno období 2012-2014. Výsledkem práce je zhodnocení, zda vybraná účetní jednotka dodržovala veškeré účetní zásady stanovené zákonem. Následně bude provedena analýza výsledků a různá doporučení pro vybranou účetní jednotku.
Methodological Elements of Accounting in Terms of Czech Generally Accepted Accounting Principles - Practical Applications
Keywords: legislativní podmínky; audit; účetní jednotka; metodické zásady; České účetní standardy; legislative conditions; audit; entity; methodological principles; Czech accounting standards