Rozvoj kulturních potřeb, výchova ke vkusu a možnosti motivace v rámci PVČ (mladší školní věk) - Pacalová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem diplomové práce je podpořit v dětech mladšího školního věku rozvoj přátelského přístupu k vrstevníkům, jehož nedílnou součástí je i podpora kladného přístupu k vlastní osobě a k životnímu prostředí. Teoretická část vymezuje základní pojmy a charakterizuje zvláštnosti mladšího školního věku s přihlédnutím k rozvoji dětské kresby a vlivu médií na osobnost dítěte. Dále pojednává o kultuře a vkusu, jenž jsou nedílnou součástí výchovy a zabývá se využitím umění v oblasti výchovy, přínosem výtvarné tvorby a jejími možnostmi v oblasti komunikace. Praktická část představuje výtvarný projekt ''Buďme přáteli'', který vychází z filmového zpracování knihy od C. S. Lewise Lev, čarodějnice a skříň (režie: Andrew Adamson USA, 2005). Má za cíl umožnit dětem zamyšlení nad přátelstvím a nahlédnutí do tajemství fungování tohoto vztahu. Projekt má dát dětem možnost vstoupit do děje příběhu, aktivně jej zpracovat a tím podpořit rozvoj jejich fantazie a kreativity. Závěr obsahuje reflexi, která je provedena prostřednictvím výtvarné tvorby.
Development of Cultural Needs, Education towards Aesthetic Taste and Possibilities of Motivation in the Framework of Spar Time Pedagogy (Junior School Level)
Keywords: mladší školní věk; přátelství; životní prostředí; umění; výtvarná tvorba; výtvarný projekt {\clqq}Buďme přáteli``; Lev; čarodějnice a skříň; reflexe; junior school age; friendship; environment; fine arts; visual creation; graphic project {\clqq}Let´s be friends``; The Lion; the witch and the wardrobe; reflection