Sociální klima věkově smíšené třídy v mateřské škole - Földesiová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá sociálním klimatem ve věkově smíšené třídě mateřské školy s výukovými prvky Montessori metody. V teoretické části jsou uvedeny teoretické poznatky z oblasti vývojové psychologie s ohledem na předškolní věk, z oblasti předškolního vzdělávání ve věkově smíšené/heterogenní třídě a z oblasti Montessori pedagogiky a sociálního klimatu. Šetření v praktické části zkoumá a popisuje sociální klima v heterogenní třídě jako v malé sociální skupině kvalitativním přístupem, především pozorováním ve třídě a rozhovorem s pedagogy a s rodiči sourozeneckých dvojic.
Heterogeneous classroom social climate in kindergarten
Keywords: vývoj dítěte; předškolní věk; mateřská škola; heterogenní třída; Montessori metoda; sociální klima třídy; child evolution; preschool age; kindergarten; heterogeneous classroom; the Montessori Method; social klimate