Analýza spokojenosti klientů se službami a produkty ČSOB - Kňourková, Renata (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce byla zpracována na téma ''Analýza spokojenosti klientů se službami a produkty ČSOB a. s.''. Cílem této práce bylo zjistit, jak jsou klienti ČSOB a. s. spokojeni s kvalitou produktů a služeb. Úkolem bylo zhodnotit prováděné dotazníkové šetření a poté navrhnout podněty, které by vedly ke zlepšení služeb ČSOB a. s. Dále jsem se zaměřila na nabízené portfolio produktů a služeb této banky pro retailové klienty a na porovnání třech, dle vyhodnocení dotazníku, nejvyužívanějších produktů s konkurenčními bankovními domy v ČR. Výsledkem práce je ucelený přehled o portfoliu produktů a služeb ČSOB a. s. pro retailové klienty a o spokojenosti s těmito produkty a službami.
Analysis of client satisfaction with ČSOB services and products
Keywords: spokojenost; zákazník; produkt; služba; satisfaction; client; product; service