Spokojenost seniorů v domovech pro seniory - Fajtlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je zmapovat spokojenost seniorů v domovech pro seniory. Byly zvoleny dvě výzkumné otázky: 1. Jaké oblasti tvoří spokojenost seniorů v domovech pro seniory? 2. Co seniorům v domovech pro seniory chybí? Bakalářská práce je rozdělena na dvě části - část teoretickou a část praktickou. Teoretická část pojednává o stáří, stárnutí, přípravě na stáří, životní spokojenosti seniorů a potřebách seniorů. Dále se zabývá vývojem péče o seniory v České republice od historie po současnost. Práce charakterizuje zákon o sociálních službách a související pojmy, domovy pro seniory v České republice, jejich historii a kvalitu života klientů pobývajících v domovech. V praktické části jsou vyhodnoceny rozhovory s klienty domovů pro seniory. Cílem bylo zjistit, jak jsou senioři spokojeni v domovech pro seniory a co jim zde chybí. Průzkum byl zaměřen na zjištění spokojenosti s pečujícím personálem, poskytujícími službami, volnočasovými aktivitami, ubytováním a stravou. Pro naplnění cíle práce jsem zvolila kvalitativní výzkum. Sběr dat proběhl metodou dotazování a technikou polostrukturovaného rozhovoru podle návodu. Rozhovor měl sedmnáct otázek a byl předkládán devíti informantům ve dvou domovech pro seniory v Jihočeském kraji. Rozhovory byly vyhodnoceny metodou otevřeného kódování a bylo vytvořeno osm kategorií. Výzkum probíhal od června do července roku 2021. Výsledky jsem zpracovala do tabulek a grafů. Tato bakalářská práce přinese zpětnou vazbu vedení vybraných domovů pro seniory, která se týká spokojenosti jejich klientů. Lze předpokládat, že tato práce bude také sloužit jako studijní materiál.
Satisfaction of seniors in homes for the elderly
Keywords: Stáří; stárnutí; senior; domov pro seniory; spokojenost; Age; aging; senior; homes for the elderly; satisfaction