BODY IMAGE U DÍVEK OD 15ti DO 18ti LET - Ouředníková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Má bakalářská práce, na téma Body image u dívek od 15ti do 18ti let, se zabývá problematikou tělesného sebepojetí. Toto věkové období, spadající do vývojového období adolescence, je charakteristické množstvím výrazných krizí, které se týkají jak psychosociálního tak tělesného i sexuálního vývoje. Bakalářská práce popisuje specifika vývojového období adolescence, dále historický vývoj ideálu krásy a v neposlední řadě se zabývá vlivem společnosti, zejména médií, na body image dospívajících dívek. V práci jsem se zabývala také koncepcemi sebepojetí, podrobně potom tělesným sebepojetím na kontinuu zdraví - nemoc. V praktické části bakalářské práce byla využita metoda kvantitativního výzkumu. Data k potvrzení nebo vyvrácení stanovených hypotéz byla získávána prostřednictvím techniky dotazníku. Výběr dotazovaných dívek byl náhodný, stratifikovaný. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat problematiku body image u dívek ve věku 15-18 let. Dílčím cílem bylo zjistit, jak je postoj dívek k vlastnímu tělu ovlivněn médii, výší finanční částky k poměrné výši kapesného, kterou investují za vylepšení svého těla, jaká je spokojenost dívek s vlastním tělem a jaký vliv na tuto spokojenost mají faktory demografické a statistické. Z výsledků výzkumu vyplývá, že 57,8% dívek je nespokojená se svým tělem. Většina dívek dostává vysoké kapesné, avšak jejich výdaje jsou o mnoho nižší k poměru jejich kapesného. Málo dívek drželo dietu, ale mnoho dívek si kupovalo oblečení na zakrytí nedostatků jejich těla. Překvapilo mne, že jen pár dívek se aktivně věnuje sportu. Tato práce také potvrdila, že na tělesné sebepojetí dívek mají velký vliv média, která ukazují zejména ženy jako ideálně krásné pouze pokud jsou na hranici podvýživy. Výsledky této práce upozorňují na důležitost prevence v oblasti body image a možných přidružených patologických stavů - a to například zvýšením osvěty na školách, prováděním mediálních kampaní a zejména bych apelovala na výchovu v rodině ke zdravému sebehodnocení.
THE BODY IMAGE OF YOUNG GIRLS AGED FROM 15 TO 18
Keywords: Adolescence; Body image; historický vývoj lidského těla; spokojenost s vlastním tělem; vliv médií; Adolescence; Body image; Historical evolution of the human body; Satisfaction with one´s own body; Impact of media