Dlouhodobý majetek z hlediska účetnictví, daní a financí - Kunstová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je zhodnocení dlouhodobého majetku z hlediska účetnictví, daní a financí, zhodnotit pořízení, ocenění, evidenci a účtování ve vybrané účetní jednotce. Dílčím cílem je zhodnocení daňových a účetních odpisů ve vybrané účetní jednotce a návrh na jejich optimalizaci. V teoretické části je definováno pořízení a ocenění, evidenci, účtování, odpisování až po vyřazení hmotného a nehmotného majetku z hlediska účetních a daňových legislativ, kde je patrná rozdílnost mezi jednotlivými legislativami. Nejdůležitější částí je odpisování majetku. Z hlediska financování je definována finanční analýza zaměřena na dlouhodobý majetek a zdroje financování dlouhodobého majetku. V praktické části jsou všechny tyto oblasti aplikovány na vybranou účetní jednotku, kterou je společnost ČD Cargo, a.s. Na základě poskytnutých informací společností je provedena analýza dat, konkrétně zhodnocení pořízení, ocenění, evidence, účtování a vyřazení majetku, výpočet finanční analýzy a zhodnocení zdrojů financování. V oblasti odpisů jsou vypočteny účetní a daňové odpisy a porovnány nejen z titulu odložené daňové povinnosti. Na závěr jsou uvedena doporučení na zlepší v určitých oblastech řízení dlouhodobého majetku.
Long-term assets in terms of accounting, taxes and finance
Keywords: hmotný a nehmotný majetek; účetní odpisy; daňové odpisy; finanční analýza; odložená daňová povinnost; Tangible and Intangible Assets; Book Depreciations; Tax-Write Off; Financial analysis; Deferred Taxes