Projekt "Technické objekty v regionu a jejich uplatnění ve výuce na primární škole" - Kratochvílová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na technické objekty v regionu Posázaví, které jsou za pomoci projektové výuky zařazovány do výuky na primární škole. V teoretické části jsou jako prví stanoveny cíle a úkoly diplomové práce. Dále je popsána technická památka, její specifikace, oficiální status a užívané standardní třídění. Následně je věnována pozornost konkrétním technickým památkám. Další kapitolu tvoří projektová výuka, která napomáhá posilovat aktivitu a učení žáka. Poslední úsek teoretické části se zabývá technickou výchovou a jejím postavením ve výuce na prvním stupni základní školy. V praktické části jsou jednotlivé technické památky zpracovány do sedmi výukových projektů, které jsou určeny pro výuku na 1. stupni ZŠ. Nedílnou součástí se stal i informační základ pro učitele, který je u jednotlivých projektů uváděn.
The Project "Regional technical facilities and their application in teaching at primary school"
Keywords: projekt; technická památka; specifikace technické památky; Posázaví; projektová výuka; technická gramotnost; technická výchova; project; technical properties; specification of technical properties; Posázaví region; project teaching; technical literacy; technical education