Pohybový režim a cirkadiánní typologie vesnických dětí mladšího školního věku.(Výzkum v Malenicích,Strunkovicích nad Blanicí,Vitějovicích) - Glückseligová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce zkoumá pohybový režim a cirkadiánní typologii vesnických dětí mladšího školního věku. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o cirkadiánních rytmech, spánku, jeho poruchách a spánkové hygieně. Další kapitoly se zabývají pohybovou aktivitou a její vztahem ke zdraví. Pozornost je také věnována charakteristice období mladšího školního věku a jeho vývoji v kontextu tělesném, psychickém a sociálním. Výzkumná část přináší aktuální výsledky z dotazníkového šetření, ke kterému byly použity "Dotazník životních rytmů a spánkového režimu 9 - 15 let" (Krejčí, Harada, 2010) a "Časový snímek dne" (Mužík, Bártová, 2010). V práci jsou porovnávány dva soubory dětí mladšího školního věku - chlapci a dívky ze třech vybraných vesnických škol. U nezanedbatelné skupiny dětí bylo zjištěno narušování cirkadiánní hygieny omezenou kvalitou spánku především o víkendu, nepravidelnoua mírně nevyváženou stravou a zvýšenou intenzitou hraní počítačových a displejových her zejména u chlapců. V oblasti pohybové aktivity nebyly zjištěny znepokojivé nedostatky.
Motion mode and circadian typology of village children in primary schools.(Research in Malenice,Strunkovice nad Blanicí,Vitějovice)
Keywords: pohybový režim; mladší školní věk; cirkadiánní rytmy; spánek; motion mode; younger school age; circadian rhythms; sleep