Metodika vymezení hospodářsky slabých oblastí Jihočeského kraje - Honetschläger, Jakub (Jihočeská univerzita, 2009)
Nezbytnou součástí regionální politiky je vymezování oblastí, které je třeba podporovat s ohledem na vyvážený rozvoj regionu. Předkládaná diplomová práce se zabývá analýzou metodických postupů při vymezování problémových regionů v České republice, která posléze slouží k naplnění hlavního úkolu práce tj. sestavení metodiky vymezení hospodářsky slabých oblastí Jihočeského kraje. Úvodní kapitoly se věnují cílům práce a přehledu použité literatury. Kapitola ‚qmetodika zpracování'' vysvětluje použití jednotlivých metodických postupů při zpracování této práce. Následující kapitola podává stručný přehled vztahující se k regionální politice. Další kapitola se věnuje vybraným sociogeografickým charakteristikám Jihočeského kraje. Následující kapitoly nabízejí přehled vymezování problémových regionů na státní a regionální úrovni. Poslední a stěžejní kapitola se zabývá tvorbou metodiky vymezení hospodářsky slabých oblastí Jihočeského kraje. Diplomová práce obsahuje celou řadu tabulek, grafů a kartogramů, které s ohledem na charakter práce tvoří její podstatnou část.
The metodology of delimitation of economically weak areas of South Bohemia region
Keywords: regionální politika; hospodářsky slabá oblast; ukazatel; Jihočeský kraj; regional policy; economically weak area; indicator; South Bohemia region