Rastafariánství: hnutí, náboženství a životní styl - Timmermansová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá rastafariánstvím jako kulturním hnutím, náboženstvím i životním stylem. Na začátku práce je vymezený historický kontext vzniku rastafariánského hnutí. Práce se dále zabývá rastafariánskou vírou, jejími prvky, věroučnou literaturu s uvedením tří základních náboženských organizací. Třetí část pojednává o životním stylu příslušníků rastafariánství, jejich specifickému jazyku, vzhledu, stravovacích návycích a užívání marihuany, jako atributu původní rastafariánské víry. Dále se práce věnuje roli ženy a reggae hudebního stylu. Poslední kapitola se zabývá životním stylem rastafariánství z pohledu prizmatu pedagogiky volného času, s uvedením základní použité terminologie, funkcemi, cíli, podmínkami a prostředky výchovy ve volném čase.
Rastafari: movement, religion and lifestyle
Keywords: rastafariánství; rastafariánské hnutí; rastafariánská víra; volný čas mládeže; životní styl; rastafari; rastafari movement; rastafari religion; leisure time of youth; lifestyle