Jazyk a styl mluvené české publicistiky - Kotylová, Alice (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci se zabývám jazykem a stylem mluvené české publicistiky se zaměřením na publicistiku politickou a sportovní. V teoretické části se věnuji popisu mluvené řeči (např. typy mluvené řeči či kulturou jazyka) a charakteristice publicistického stylu. V praktické části na základě shromáţděného materiálu z různých televizních pořadů popisuji jazykové prostředky české mluvené publicistiky. Následně s pomocí těchto materiálů se pokouším odhalit trendy dnešní řeči a chyby, kterých se publicisté a případní hosté v jejich pořadech dopouštějí. Jazykový materiál čerpám z těchto pořadů: Otázky Václava Moravce, Máte slovo s M. Jílkovou a Branky, body, vteřiny na ČT1; Soukromá dramata, Partie a Zprávy TV Prima na Primě; Televizní noviny a Sportovní noviny na Nově
The language and style of Czech spoken journalism
Keywords: jazyk; styl; politická publicistika; sportovní publicistika; language; style; political journalism; sports journalism