Uživatelská rozhraní webu s využitím Utility CSS a frameworku Tailwind - Král, David (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je zpracovat problematiku Utility CSS s využitím Utility-first CSS frameworku Tailwind. V Utility-first CSS jde o psaní kódu pomocí tříd, které mají jen jeden účel, jedná se tedy o celkový přístup k tvorbě kódu, postaveném na jednotlivých třídách, tzv. "utility classes". Téměř vždy jde o kombinaci CSS vlastnosti a nějaké její hodnoty, výhodou je neměnnost a nezávislost na kontextu. Nástroj Tailwind usnadňuje vývoj UI designu, kdy ale není nutně potřebná znalost Utility CSS, bude tedy porovnána tvorba CSS kódu s využitím frameworku a klasickým postupem. Obsahem teoretické části bude představení Utility CSS, frameworku Tailwind a jeho porovnání s frameworkem Bootstrap, praktická část bakalářské práce bude založena na tvorbě vlastní webové aplikace, kde budou Utility CSS a framework detailně představeny. Výsledkem práce bude porovnání efektivity, časové náročnosti a čitelnosti kódu. Zajímavostí bude ovládání uživatelských formulářů (např. vyhledávání), na kterých bude aplikována aktuální blind friendly technika speech recognition (rozpoznávání hlasu a převodu na text).
Web user interfaces using the CSS Utility and the Tailwind framework
Keywords: CSS; utility CSS; Tailwind; Bootstrap; front-end; framework; uživatelské rozhraní; webdesign; speech recognition; CSS; utility CSS; Tailwind; Bootstrap; front-end; framework; user interface; webdesign; speech recognition