Formy motivace a stimulace ve vybraném podniku - Dolná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
V současné době patří k jedné z nejvýznamnějších systémových operací konkrétních firem řízení lidských zdrojů. Vzhledem k rostoucí snaze podniků dosahovat vyšší konkurenceschopnosti, hledají podniky nové zdroje a to zdroje lidské a zároveň s tím stoupá též v globální společnosti význam lidského kapitálu. Dynamickým přístupem managementu, který v sobě zahrnuje též přístupy motivační, stoupá spolu s ním nezastupitelné postavení informačních technologií a spolu se zvyšováním kvality zaměstnanců i informovanost vůbec. Pokud bude kvalita zaměstnanců, potažmo kvalita lidského faktoru, neustále zdokonalována a zaměstnavatel bude působit na pracovníky motivačně ve směru inovačních procesů, bude podnik prosperující a na trhu bude mít dobré postavení. Taktéž je žádoucí, aby zaměstnanci byli motivováni k identifikaci s cíli firmy, ve které pracují. Tato diplomová práce se právě této problematice věnuje. Hlavním cílem je provedení analýzy forem motivace a stimulace a jejich vlivu na zaměstnance s návrhem opatření. Po analýze dat a dalších získaných informací došlo k celkovému zhodnocení současných přístupů k motivaci a stimulaci lidských zdrojů ve vybraném podniku. Na základě těchto informací byla navržena opatření pro zvyšování spokojenosti zaměstnanců a motivace k lepším výsledkům.
Forms of motivation and stimulation in the selected company
Keywords: Motivace a motiv; stimulace a stimul; stimulační prostředky; lidský kapitál; produktivita práce; řízení lidských zdrojů.; Motivation and motive; stimulation and stimulus; stimulus funds; human capital; labour productivity; human resource management.